Sider

mandag 7. november 2011

Roser og andre blomster i november

Nevada, rosen som har blomstret lengst i år, fra juni til november.

Utrolig nok er ikke blomstringen over enda. Etter en liten runde i hagen så jeg flere blomster som var i full blomst eller på vei ut i full blomst.
Nadia Renessanse med en sulten marihøne.

En nydelig bunndekker, en uke eller to til med mildvær og den blir full av blomster igjen.
Ingrid bergmann
En gravmyrt som tror det er vår?

Rosa ryllik, like fin i november som i juli.
Primula
Denne har vel bommet litt på årstiden?
Jordbærblomster, det rekker nok ikke å bli modne bær  i år.
Men klatrehortensiaen venter  på våren.



torsdag 3. november 2011

Salg på hagesenteret.

Når det er salg på hagesenteret kan man handle mye. Jeg var der flere ganger, fikk aldri nok.
Jeg vet jo at neste vår får jeg helt sikkert mange nye ideer som bare må gjennomføres, og da har man aldri for mange stauder.
Jeg tror jeg handlet nærmere 50 stauder. De fleste må vente til neste år før de får en plass. For å klare å overvintre dem fant jeg ut at den tomme grønnsakshagen er en perfekt overvintringsplass.
Jeg var heldig å fant klematis der også, italiaklematis. Jeg leste i norsk hagetidend i sommer at italiaklematis er en av de enkleste sortene å få til. De er herdige og blir ganske fort store, og blomstrer masse.
 I tilegg var det noen få roser igjen der, jeg fant tre forskjellige som fristet. Den ene var en  "Henri Martin".
Den sto på ønskelisten min for neste år.
Den kalles moserose Henri Martin.Den er en engangsblomstrende buskrose. Selv om den er engangsblomstrende skal den være blomstrerik, og fargen ser helt super ut på bildene jeg har sett. I tilegg skal den dufte og det er jo et pluss.
Rosene og klematisen ble plantet dypt så de skal klare vinteren. Jeg har overvintret både roser og klematis i potte på denne måten før og det har gått bra.

Plectranthus

Plectranthus eller møllplante som den heter på norsk er en utrolig dekorativ plante. Den får lange ranker med blader som er grønne med hvit kant. Den gjør seg kjempefint i samplanting med andre planter. Den har litt lukt,  navnet "møllplante" kommer nok drefra. Det sies at den holder møllen unna. Om den ikke gjør det så hjelper den kanskje mot lus.

I "Det store norske leksikon" står det :
Møllplante, Plectranthus, slekt i leppeblomstfamilien. Ca. 300 arter i Afrika og Asia. Busker, halvbusker eller urteaktige planter. Et par arter dyrkes som stueplanter i Norge: hengemøllplante eller novembermøllplante, P. oertendahlii, dekorativ ampelplante med lyslilla, nesten hvite blomster fra november til mars/april. Buskmøllplante, P. fruticosus, har kraftig aromatisk duft som skal kunne fordrive møll.

Jeg var så heldig å få noen flotte ranker som jeg satte stiklinger av. Jeg har hørt at den ikke kan såes, men må settes stiklinger for å formere den.



Detter er en plante man ikke finner i alle blomsterbutikker eller hagesenter  så det er verdt jobben å prøve å ta vare på noen over vinteren.
Det var lett å se hvor man skulle dele opp rankene for planting. Den hadde en hovedstilk  og mange små grener som hadde begynt å vokse to og to paralellt ut fra hovedstilken. Jeg klipte av stiklingene rett over stilkparene så de fikk litt stilk å sette nedi potta.
Det ble mange potter, jeg satte noen i kjøkkenvinduet der det er varmt døgnet rundt, og noen på et kjølig men lyst rom sammen med alle plantene som skal overvintre. Jeg tenkte det var greit å sette dem forskjellige steder ettersom jeg ikke vet hvor de trives best. Alle fikk plast over seg for å holde på fuktigheten.
Nå, ca 3 uker senere ser jeg at alle har begynt å vokse, noen har til og med fått luftrøtter og noen unnselige blomster.
Jeg tok plasten av en av de som står i romtemperatur, det likte den ikke så godt, den fikk brune kanter på bladene og luftrøttene tørket inn. Det er tydelig at den liker å ha det fuktig og lyst.
Nå skal jeg bare pleie dem etter beste evne over vinteren og håpe at de overlever, da skal de bli fine ute i krukkene neste sommer.