Sider

onsdag 19. oktober 2011

Høst, lyng og lykter.

Når kulda kommer må man kaste alle de fine blomstene i krukker som har pyntet opp inngangsparti og bord hele sommeren. Så er det bare å plante på nytt med planter som tåler frost.
Lyngen går alltid igjen, men jeg syns det er så koselig å ha andre ting sammen med de, for bare lyng blir litt kjedelig.
Her har jeg brukt eføy,caleocephalus og alunrot sammen med calluna. Eføy tåler overaskende mye frost. Er det en snill vinter overlever den til og med, selv om det ikke er en ute eføy. Caleochephalus har blitt mere vanlig å bruke de siste årene, den gjør seg kjempefint sammen med lyng, men jeg synes også den flotte sølvfargen var helt super sammen med alunrot. Alunrot er like fin i krukke som i bakken.

Spiseplassen ved inngangspartiet.
Her har jeg en stor calluna sammen med en lykt jeg var så heldig å finne på loppemarked.
Jeg fikk denne alunroten i fødselsdagspresang. Den har så nydelig bladverk. Den skal overvintre i et ventebed. Plassen den skal få permanent er ikke helt klar enda.
Calluna og pyntekål
Høstkveld på terassen.

Oliventrærne står ute enda, men under tak. De tar så mye plass inne, så jeg venter lengst mulig før jeg tar dem inn.

mandag 10. oktober 2011

Frø

PÅ sensommeren sluttet jeg å knipe endel blomster i håp om at de ville sette frø. Det ga resultater, så nå har jeg samlet inn masse frø. Det er alltid en glede å få til planter av egne frø, og det er alltid spennende å se om frøene gir lik farve på blomstene som morplanten.
Frøene er høstet på forskjellige tidspunkter og i flere omganger.De har fått tørke i skåler.

Ullsalvie ferdig tørket.




Ullsalvien er ganske vanskelig å få frem frøene på for de ligger i små "poser" på blomsterstilken, så det lønner seg å samle inn ganske mange blomster.
Som man ser på bildet blir det mye bøss og lite frø. Men morsomt allikevel.
Lobeliafrø er mye enklere å samle inn. Man tar bare en stor bolle under planten og rister hardt på plantarankene. Det blir med en del rusk, men har man en fin sil, får man rene fine frø.
Minitagetes frø

Tagetes er også veldig enkelt å ta frø av. Etter å ha tørket frøkapselen er det bare å plukke ut frøene.
Etter å ha renset frøene så godt det går legger jeg dem i kaffefilter og skriver navn og årstall på posen.
De får overvintre i en mørk eske.
I år samlet jeg frø av
3 sorter Tagetes
Annagalis (vanskelige å få frø av, spennende å se om de spirer)
Prydtobakk, Rosa
Ullsalvie, blå
Løvemunn, Ass farger
Sommersolhatt , varmgul og kobberfarget
Lobelia, fargeblanding
Murtorskemunn
Campanula, Husker ikke sorten, men de ligner på vill blåklokke.
Kjempeverbena
Takløk
Sommersolhatt sådd av frø plukket 2010. Herlig farge på sensommeren og høsten.

onsdag 5. oktober 2011

Asparges





I sommer klarte jeg endelig å få plantet et aspargesbed.
Jeg sådde asparges i vår og priklet dem ut i potter, 4-6 planter i hver potte.
Tiden gikk, og plantene sto fremdeles i potte i drivhuset.
En dag oppdaget jeg lus på dem, uffda, de hadde det nok ikke helt bra. Da satte jeg dem ut og spylte dem med vann.
Lusa ble borte, men jeg fikk enda ikke laget ferdig bedet de skulle ha.
Men så bestemte jeg meg for å ha åpen hage, og da fikk jeg press på meg, så da var det bare å bli ferdig,


 Jeg har ikke noe sted med nok jord, så de måtte bli plantet i en palle karm. Jeg satte to oppå hverandre og isolerte den med markplater som jeg fant i uthuset (et bomkjøp fra tidligere).
Jeg brukte kompostjord og blandet med vanlig jord fra sekk.
Jeg leste i hagetidend at man bør bruke ugressfri jord. Den var ugressfri da jeg brukte den, men neste år blir det nok mere enn nok å luke.
I tilegg mener jeg å huske det var viktig med kalkholdig jord. Jeg tror kompostjorden er ganske sur, så jeg kalket med granulert dolomittkalk. Jeg hadde 18 planter og satte alle ned i en kasse. Håper ikke det blir for trangt for dem.

 
To til tre uker etter planting så man at plantene var kjempeglade for å ha kommet ut i god og dyp jord. De struttet av liv og ble grønne og frodige. Det var en glede å se forskjellen fra da de hadde stått å sturet i potten. Det var helt tydelig at de trengte å plantes om.
 

Nå , to måneder etter planting er plantene fremdeles like grønne, man skulle ikke tro det var langt uti oktober. Jeg håper de har fått tid nok til å etablere gode røtter og håper ikke vinteren blir så hard at de fryser ihjel. Det tar tross alt 5 år før vi kan begynne å høste de gode skuddene.

mandag 3. oktober 2011

Pelargoniaen gjøres klar for overvintring

Dette var blomstene på søndag

Høsten er en fin tid men også litt vemodig. Spesielt vemodig er det når man må ta inn pelargoniaene. De har stått der å pyntet opp hele sommeren. Terassen er som en oase i grønt og friske farger.
De fleste av dem er fremdeles like fine og full av knopper.
Nesten for fin til å settes i "vinterdvale"
Jeg har nok aldri hatt så fine pelargonia som i år. Grunnen til det er at jeg endelig har skjønt hvor mye gjødsel de trenger og i tilegg skjønt at jeg ikke er flink nok med den flytende gjødselen. Så i år kjøpte jeg langtidsvirkende gjødsel og det vises på blomstene! De har blomstret kontinuerlig hele sommeren og blitt kjempekraftige. Den andre grunnen til at de er så fine er at mannen min har laget tak til dem. Jeg kaller det "pelargonia taket", for det har reddet pelargoniaene i sommer. Han lagde tak over hele terassen så vi kan spise ute uansett vær, og pelargoniaene stortrives. Taket er "plastmo " gjennomsiktige plater. Det ble veldig fint og fungerer kjempebra.
Men når man ser nærmere etter på enkelte av pelargoniaene så er det nok flere som synes de er fine, eller "gode". De har vært plaget av larveangrep siden sensommeren. Jeg har vært på larvejakt flere ganger. Det hjelper, for det er ikke så mange larver der.  I tilegg har mange av dem fått lus.
Ettersom jeg ikke vil bruke kjemiske sprøytemidler så var det bare å gå igang å ribbe dem for alle blader.
Ganske stusselige pelargonia. 

Jeg gjorde det samme i fjor, og det gikk bra selv om det ser ille ut nå. Så fjernet jeg det øverste jordlaget for å bli kvitt lus og larver som evt har ramlet ned.
Så fikk alle plantene en ordentlig "dukkert" i sterkt grønnsåpevann.  Jeg brukte en hel flaske grønnsåpe i denne murebøtta. Den er ca 90 liter og jeg fylte den 3/4 full. En del grønnsåpevann fik også lov å renne igjennom jorda.
Til slutt fikk alle plantene ny jord på toppen.
I morgen skal de få komme i hus. Jeg oppbevarer dem lyst på et gjesterom. Minimumstemeratur om vinteren der blir 5- 8 grader. Jeg har erfart at plantene trives bedre der enn i kjelleren som er ganske mørk og litt fuktig. Jeg vet ikke om gjestene trives like godt med alle plantene, men pelargonia som er flere år er ganske viktige planter og må få best mulig vinteroppbevaring.

søndag 2. oktober 2011

Bønne høsting

Høsten er innhøstings tid. Bønner er godt, sundt og fint på tallerkenen.
Den største utfordringen når det gjelder innhøstingen er å gjøre det ofte nok så plantene fortsetter å produsere.
I år var det også en utfordring å få dem til å spire ordentlig innen  noen små svarte snegler spiste dem opp.   Men det gikk bra til slutt etter 2. eller 3. forsøket
Jeg har høstet 3 ganger til nå.


Jeg pleier å forvelle dem. 
Å  legge dem i porsjonsposer i fryseren.
Så er det bare å ta dem opp ved behov.