Sider

fredag 20. mai 2011

Staudeflytting på godt og vondt.

For to år siden plantet jeg en storkenebb splish splash. Den er som navnet tilsier splashet med farge. Den er lilla og hvit. Den sto mellom tulipanene og stormarikåpen på bildet.
Jeg plantet den i god tro i et opphøyd bed foran og ved siden av noen rosebusker. Første året så den ut som den passet inn, passe høyde i forhold til resten av omgivelsene. 2. året ble den enorm! Den tok over for de andre for den ble så omfangsrik. Den ble så høy at man så rett inn i stilkene på bladene og passet ikke i det bedet mer.
I år måtte jeg finne en ny plass til den. Jeg hadde ingen bedre ide enn å lage et nytt bed til den. Planen var å lage et lite bed foran dette lille fjellet så den kunne stå der å breie seg utover. Men når man først begynner å spa, og ikke er spesielt glad i plen, da kan man ikke regne med å lage små bed :-) Så bedet ble større for hver dag, og det ble en ganske stor jobb. Jeg måtte jo legge en steinrad ytterst og en flat steinrad mot plenen så det blir enkelt for gressklipperen også. Men resultatet ble bra.


 Siden hagen består av mye naturtomt vil jeg ikke ha for rette linjer,så jeg beholdt en rad med markjordbær mellom steinmuren og grusgangen. Det så mye koseligere ut sånn synes jeg.


Splish splashen er plantet foran guttene, de sitter å ser på den for den ble litt slapp av flyttingen. Ellers plantet jeg to akeleie,en lav hvit og en lilla. Jeg plantet flere murtorskemunn som jeg har sådd selv av egensamlede frø og jeg plantet en lav rosa storkenebb og en nyseryllik.
Jeg gleder meg til å se hvordan det blir etter hvert som det vokser til.


Potetprosjekt.

Poteter er enkle å sette og man ser fort resultatet. Derfor er det gøy for barna å være med å sette poteter.
I år hadde vi tenkt å sette poteter i en dobbel pallekasse. Men etterhvert som vi begynte å fylle kassen med jord fikk vi så mange gode ideer på flere måter å gjøre dette på.
Guttene hadde lest i 50 hageprosjekter for barn at det gikk an å sette poteter i plastpose. Det ville vi prøve. Posen etterfylles med jord når planten begynner å vokse.
Jeg hadde lært av en kollega at man kunne sette poteter i den største plastbøtten vi får buketter i på jobben. Den er ca 15 l og svart. En bøtte passer ca til en middag.
Vi hadde lest i hage tidend at man kan dyrke poteter i høyden i et rør. Man planter poteten i litt jord i bunnen av røret med litt jord oppå. Hver gang man ser et grønt skudd komme opp fyller man på med mere jord. Da får man en lang stengel med poteter oppover hele. Det ville vi prøve.
Til slutt ville vi også plante i en liten trekasse som var tilovers fra drivhuset. Her vil vi fylle på med jord etterhvert som planten vokser og så sette på flere kasser . Vi har 3.
Når vi tar opp potetene vil vi veie "avlingen"og regne ut hvor mye poteter det blir på de forskjellige måtene for å se hva som gir best resultat.



.                                               


Vi satte potetene i dag. I den store kassen gjorde vi det på den "vanlige" måten . Vi åpnet et hull i jorden med spaden og slapp poteten nedi. Jorden her fikk en stor bøtte med kukompost, nylagd i år. Vi satte 13 poteter i kassa.
Den lille kassen fikk 5 poteter. Jorden her fikk ingen gjødsel.
Posen fikk 4 poteter, det høres litt mye ut, men det sto visst det i hageboken.
Plastbøttene  fikk en potet hver, drenerigshull i bunnen og ingen gjødsel.
All jorden er kompostjord fra hageavfall fra 2010. Den store kassen fikk i tilegg 1/4 jord fra plen som skal bli grusgang.
Rørene er ikke klare enda da vi må klarere med naboen om de kan stå inntil gjerdet da de må støttes.
Gutta og jeg syns dette er kjempespennende og eldstemann har allerede begynt å fantasere om fløtegratinerte poteter av egen potetavling.

Pelargonia


Pelargonia er utrolige planter. I høst var de fulle av lus, de ble ribbet for blader og druknet i grønnsåpe.
Etter en lang vinter på et gjesterom med 8-10 grader i et sørvendt vindu og ennmåned i drivhus ser de plutselig ut som helt nye planter. De har fått gjødsel 1-2 ganger i uken og nå er de endelig satt ut.
Bildet til venstre og under er tatt for 2 dager siden. Bildet til høyre tatt i høst.